Gästskribent Mats Monie: Världens vackraste billjud

Redan som liten var det viktigt för mig hur bilarna lät. Det skulle framför allt låta mycket. Särskilt bra lät det om någon monterat så kallat Abarth avgassystem. Hördes mycket. Rejsigt som f-n! När man så småningom inte längre var en liten skit utan blivit en stor skit med körkort och bil. Då hände det grejer. Största nöjet var att plocka bort bakre ljuddämparen och köra runt för att skrämma folk. Man kände sig som en riktig racerförare. Känslan av Monaco Grand Prix blev alldeles extra påtaglig när kompisarna hittat en liten smal gränd där husväggarna stod höga på båda sidor. Det lät helt underbart när man drog på full gas i gränden med ljudet ekande mellan husväggarna. Påminde om tunneln i Monaco där F1-bilarna kommer farande.

Jakten på sköna billjud tog ofta vägen över bioduken. Handlingen spelade ingen roll. Skälet till biobesöket var biljakten. Mullrande V8:or som dundrade. Tyvärr envisades ofta producenterna med att lägga på musik när biljakten var som intensivast. Hur f-n kan man göra något dylikt? Samma producenter lyckades få fram däckstjut fast bilarna körde på grusväg! En sann förnedring av oss biobesökare! Kanske levde filmproducenterna efter en liknande devis som journalistkåren? ¨Man kan inte nog underskatta sina läsare¨. Nåväl, till slut fick jag mitt lystmäte i filmen BULLIT. Steve McQueen for fram i en Mustang och jagade en Charger med ett par elakingar som hade hagelbössa. Ingen störande musik. Bara det råa motorljudet. Rena öronorgasmen! Efter BULLIT är jag väldigt svag för jänkare med stora trimmade V8:or. Som en fiskebåt på tomgång. Dunk-dunk-dunk- dunk. När varvtalet stiger hörs åskans mäktiga dån. På toppvarv övergår ljudet i falsett. Rysning!

Förr vevade jag alltid ned sidorutan när något häftigt kom åkande. Bara för att lyssna in motorljudet. Det gällde att vara snabb om man också skulle hinna slå av bilradion för att slippa störande musik. Idag är det lite enklare. Bara att trycka på en knapp så far sidorutan ned. Det har blivit enklare att lyssna in sköna billjud. Bra när utvecklingen går framåt. Dessutom hela den datoriserade världen där man kan leta fram de underbaraste billjud på exempelvis You Tube. Där har jag hittat ett antal favoriter. Ut och kolla du med! Sök på You Tube och ¨motorljud¨!

Min favorit? Ferrari 250 GTO, Maserati GT, Audi R8 (med strait pipes). Aston-Martin med V8 av senare modell låter heller inte så pjåkigt. Märkligt nog tycker jag att många Ferrarimodeller låter lite tunt. För att inte tala om Formel 1. Låter som getingar på rymmen. Jättetrist! Det behöver inte nödvändigtvis vara V8:or eller tolvor för att låta bra. Fords BDA-motor låter underbart. En fyrcylindrig rackare med anor från 70-talet. Varvar upp till 9000 varv. Subarus boxer-fyra i rallyskogen går heller inte av för hackor. Härligt mustigt ljud. Nog är det underbart för alla oss galningar som har motoröra! Kanske är ändå Audi R8 med raka rör min favorit i nuläget. Vilken är din favorit? Hör av dig!

Mats  Monie

Det här inlägget postades i Gästinlägg. Bokmärk permalänken.

2 svar på Gästskribent Mats Monie: Världens vackraste billjud

 1. Daniel skriver:

  Denna Hillclimb Mercan med en Judd V8 vet jag inte hur många gånger jag lyssnat på…
  http://www.youtube.com/watch?v=vSOmHc8Dd7k
  Även den med en Flatplane vevaxel precis som Ferrari, men inte låter den tunt 🙂
  Dessutom sitter växlingarna på ett sätt som bara måste höras.

  Trevlig liten blogg förresten !
  / Daniel

  • Mats Monie skriver:

   Usch vilket skönt ljud! Får rysningar överallt. Vilken sång! Växlingarna är super. Noterade också ett mumsigt bludder när han släpper av. Daniel, här är en till som kommer att lyssna hur många gånger som helst!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *