Hollywood-kavajen

En ung, svensk man kliver in på den berömda second hand-butiken Golyester Vintage på La Brea Avenue i Los Angeles. Årtalet är okänt. När han kliver ut i den bländande kaliforniska solen har han med sig producenten och filmbolagsdirektören David Chasmans tweedkavaj. 

Nu hänger den i min garderob. 

I januari 2020 förkunnar en Los Angeles-tidning följande: 

“September 28, 1922 – December 20, 2019. Long-time Producer and Film Executive David Chaseman died in Los Angeles on December 20, 2019, at the age of 97.”  

Chasman föddes i Brooklyn, New York, 1922, och gjorde karriär i Hollywood med höga befattningar på United Artists, Columbia Pictures och MGM. Han producerade även flera bioduksfilmer såsom Nyckeln till Framgång med Michael J. Fox. 

Kavajen beställde han hos det legendariska skrädderiet Cotroneo Costume, som sydde upp den åt honom på plats i Hollywood. Undertecknad och den gode David torde således ha haft snarlik kroppsbyggnad! 

Cotroneo sydde kläder åt filmproduktionerna såväl som Hollywood-folket privat. Kunder var Frank Sinatra, Elton John, Michael Jackson och Burt Reynolds, för att nämna en bråkdel. Och David Chasman förstås. 

Plagget torde vara från 1970-talet och i ett utomordentligt skick. Dess skärning är ultraklassisk, liksom dess tweedtyg i ett så populärt och tidlöst fiskbensmönster i grått. Den passar till det mesta och är framför allt en oumbärlig ingrediens för en skön Robert Redford-stil. Se spionthrillern Spy Game så får ni se! 

Med Chasman-kavajen på står jag på balkongen med Påsk-cigarillen mellan fingrarna och funderar på suset och duset den varit med om. Bytte Chasman några ord med Sean Connery när de sprang på varann på en restaurang i Los Angeles någon gång under 1970-talet? Strök Madonna handen över tweed-ärmen på ett cocktail-party i Beverly Hills? Klädde den sin ägare under ett möte med Michal J Fox vid mitten av 80-talet? 

Så många frågor. Så få svar. Jag spricker upp i ett leende, fimpar cigarillen och går in för att ta hand om mina Påsk-gäster.  

Filip Ericsson

Det här inlägget postades i Kultur & livsstil. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *