Genève 2017 – Sköna former med Bentley EXP12 Speed 6e

Bentleys Genève-monter var pompös i sedvanlig ordning, och det ska helt och hållet tillskrivas de mastodonta överklassvagnar som samlats där. Spektakulära Continental Supersports Convertible i all ära (710 hk!) men det var den eldrivna konceptbilen Bentley EXP12 Speed 6e som fullständigt stal showen.

Inte bara är den smäckra sportvagnen hjärtstoppande vacker, den utgör dessutom en indikation om Bentleys framtid, och det ur flera perspektiv. Formen känns igen från det tidigare konceptet EXP10 Speed 6 (liknande bil fast med tak) och är en föraning om det nya formspråk som kommer att begåva framtidens Bentley-vagnar. Framför allt kommer linjerna att visa sig i nästa Continental GT som lär dyka upp inom bara ett år.

Vacker från alla vinklar – Bentleys nya form bådar gott!

Det bådar gott, här har vi en mer subtil, graciös design som är lite mindre imposant och pompös än tidigare. Övriga Bentley-bilar i montern såg nästan groteskt tillyxade och stora ut i jämförelse. EXP12 är istället konstfull som en älva och uppvisar superba proportioner som dagens Bentleys inte kan matcha. Bentley-köparna har onekligen goda tider framför sig!

Konceptet är som sagt eldrivet och insinuerar att även Bentley går mot elektrifiering av sina bilar. Åtminstone hybriddrivlinor lär komma inom en ganska snar framtid och inte mig emot, de möjliggör ett massivt vridmoment och obesvärad fartökning som ju är själva essensen i Bentley-upplevelsen, i Bentley-myten. Jag gissar på en turboladdad V6 i kombination med en kraftig elmotor någon gång i livscykeln hos kommande Conti GT.

Hyperläcker inredning i Bentleys koncept. Lär tonas ned inför produktionsstart!

EXP12 ger även en förhoppning om en mindre, lättare och sportigare Bentley under den stora Continentalen. För visst läskar tanken om en riktig sportbil från märket? Det var ju där allting började för sisådär hundra år sedan. Vrålsnabb men med stilen fullständigt i behåll. För alla vill ju inte åka runt i strama, uppfordrande niohundraelvor eller i Jaguar F-Types som väl känns lite fjuttiga och kanske t.o.m. lite ovärdiga för en del? A sporting Bentley would do the trick!

Filip Ericsson

 

Det här inlägget postades i Bilsalonger, Nyheter. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *