Retrotrenden i klockvärlden & legenderna som återuppstått

Zenith-PILOT-MONTRE-D-AERONEF-TYPE-20-GMT-1903-2
Föregående artikel behandlar Longines Legend Diver och märkets stora satsning på retroklockor i sin strävan till de riktiga prestige-markerna. Legend Diver kom 2007 och man var därmed tidigt ute med en riktig retroklocka. Därefter har många prestige-tillverkare av främst sportklockor hängt efter i en tydlig trend av retroanstrukna klockmodeller.

Klockköparna har onekligen börjat uppskatta klassisk design hos sina armbandsur och tillverkarna började därför titta tillbaka på sin historia för att återskapa glansen hos sina forna horologiska legender. Eller om det var tvärt om? Således, var hönan före ägget i den här frågan? Svara den som vet.

BLANCPAIN, schweizisk tillverkare av mekaniska prestigeklockor ända sedan 1735 (!), har också en lång historia av dykarklockor. Redan 1953 släppte man ett dykarur efter en beställning från den franska militären och den berömda Blancpain Fifty Fathoms var född. 1960 köptes modellen också in av US Navy.

original-Fifty-Fathoms_1953

Företaget hävdar att Fifty Fathoms var den första ”moderna dykarklockan”. Detta låter jag vara osagt för visst hade Panerai militära dykarklockor redan på 30-talet, förvisso endast för militärt bruk! Fifty Fathoms är längdmåttet som uppger vattentätheten vilket omräknat blir max 91 meter under ytan. Klockan blev främst känd för sin medverkan i den Oscarbelönade dokumentärfilmen Silent World med den berömde dykaren och dokumentärfilmaren Jaqcues Cousteau 1956.

2007, samma år som Legend Diver, släpptes den sentida uppföljaren till Fifty Fathoms. Precis som Longines hade Blancpain skapat en kopia av originalet men innehållande den senaste tekniken. Klockan är stor med 45 mm i diameter och klarar 300 meter (alltså betydligt mer än 50 fathoms!). Med sin svart-vita färgkombination och band i svart konstmaterial är den utseendemässigt lik Legend Diver, men Blancpain har dykringen utanpå.

fifty fathoms

Blancpain Fifty Fathoms 2007-

Märkets klockor tillhör också en betydligt högre prisklass med ett inhouse-producerat urverk av finaste snitt. En Fifty Fathoms i stål går ju på 115 000 kr i Sverige, alltså mångdubbelt mer än en Legend Diver! 2013 kom ytterligare en Fifty Fathoms-variant – Fifty Fathoms Bathyscaphe – för att fira modellens 50-årsjubileum, med en än mer retroinspirerad design och ett något lägre pris.

OMEGA är en annan anrik och renommerad klocktillverkare som var tidigt ute med dykarklockor. Alla med något som helst klockintresse känner ju till Omega Seamaster som fortfarande är mycket populär efter hela 66 år i produktion. Första Seamaster-generationen kom faktiskt ut på marknaden redan 1948.

1970 släppte man en ny Seamaster utvecklad enbart för professionella dykare, Seamaster PloProf, efter franskans ”Plongeur Professionnel” (Professionell Dykare). Nämnda dykarproffs/filmare Jacques Cousteau medverkade i utvecklingsarbetet och hans team använde också PloProf i sin verksamhet på fartyget Calypso. Med sin speciella och patenterade låsmekanism för kronan och den låsbara dykringen fick PloProf ett mycket speciellt utseende, och vattentätheten säkrades till 600 m.

ploprof cousteau

Omega PloProf i flitig användning på Jacques Cousteaus fartyg Calypso.

Vis av den pågående retrotrenden visade Omega en ny PloProf 2009, och som trenden påvisar är den en formmässig kopia av originalet. Det robusta skyddet för kronan finns där liksom den iögonfallande låsmekanismen för den vridbara ringen så att den inte ska kunna vrida sig själv på grund av yttre åverkan. Omega tar därmed proffsdykarnas tålighetskrav på allvar även fortsättningsvis!

Till skillnad från originalet klarar den nya versionen 1200 meter (istället 600), och den nya klockan huserar dessutom märkets patenterade Co-Axial-verk för bättre precision och hållbarhet genom lägre inre friktion.

Nya Omega PloProf 1200m

Nya Omega PloProf 1200m

Även anrika lyx-klocktillverkaren JAEGER-LECOULTRE har en ärorik historia av dykarklockor, där Memovox Deep Sea var den första dykarklockan i världen med alarmfunktion 1959. Endast 1061 tillverkades. Den följdes upp av Memovox Polaris 1965, en moderniserad variant med förändrad boettkonstruktion för bättre alarmljud under vatten. Polaris tillverkades i 1714 enheter.

2008 kom den nya retrovarianten av Polaris, rätt och slätt kallad Memovox Tribute to Polaris, medan Memovox Deep Sea följdes upp av Tribute to Deep Sea 2011. Memovox är nästan skrämmande lik Longines Legend Diver med sin stora svarta urtavla med vita indikatorer samt inbyggd ring, som i Jaegers fall dock avser en alarmfunktion och inte en vanlig dykring som på Legend Diver.

Tribute to Memovox PolarisTribute to Memovox Deep Sea

Ovan: Till vänster Jaeger-leCoultre Tribute to Memovox Polaris och till höger Tribute to Memovox Deep Sea. Båda mycket lika originalen från 1965 respektive 1959!

Prismässigt ligger Jaeger-LeCoultre i samma klass som Blancpain och alltså långt över Longines. En Tribute to Deep Sea kostar ju i Sverige 95 000 kr medan en Legend Diver fås för 16 000 kr hos auktoriserad handlare. Numera finns för övrigt en hel serie av Jaeger-LeCoultre Deep Sea, alla retro-alternativ till märkets huvudfåra av dykarur, Master Compressor.

Jeager-LeCoultre Geophysic Chronometer 1958 är nog en av årets snyggaste och mest läskande klocknyheter. Som namnet antyder är den en ren hyllning till Jaeger-LeCoultre Geophysic som visades 1958 för att uppmärksamma två saker – märkets 125-årsjubileum samt världens första internationella ”geofysiska år” vilket innefattade 67 nationer som samlades för att uppmuntra vetenskaplig upptäckt i ämnen som seismologi, elektromagnetism, glaciologi, radioaktivitet mm. Klockan skulle vara den mest exakta och pålitliga på jorden.

Jaeger-leCoultre Geophysic 1958. Den mindre boett-diametern avslöjar originalet till vänster. I övrigt är nyversionen som synes mycket lik ursprunget!

Urverket baserades på märkets militära pilotklockor men uppdaterades med en hel radda tekniska filéer för att förbättra precision och tillförlitlighet och skyddas mot magnetfält som kunde påverka klockans exakta gång. Geophysic följde också med på expeditioner till polerna och bars av besättningen på Nautilus, världens första atomubåt.

Som alla LeCoultre-klockor genomgick Geophysic fabrikens eget testprogram som omfattar 1000 timmar, vilket är betydligt hårdare än det universella COSC-testet för chronometer-certifikat. Jaeger-LeCoultre hade då som nu också högre krav på klockans precision än Chronometer-testet.

Geophysic nylanserades våren 2014 och i vanlig ordning är den en ren designkopia av originalet. Detta innebär att den är vansinnigt snygg och stilren men extra roligt är framför allt att man har eftersträvat samma tekniska briljans för att uppnå precision utöver det vanliga. Urverket är fabrikens nya caliber 898/1 med 29 juveler och 43 timmars kraftreserv, ett verkligt ”high end”-verk som liksom originalet givetvis har genomgått fabrikens extremt tuffa tester. Diametern är mer normala 38,5 mm jämfört med originalets ringa 35 mm och klockan är vattentät till 100 meter.

Nya Geophysic, här i guld.

Nya Geophysic, här i guld.

Detta tillsammans med det stöt- och magnetskyddade urverket gör Geophysic till en närmast perfekt kombination av dress- och sportklocka. Den kommer i stål, guld och platina och alla tillverkas i begränsad upplaga. En prisuppgift från USA pekar mot runt 70 000 kronor för den billigaste i stål.

OFFICINE PANERAI har en alldeles särskild horologisk historia och tillverkar uteslutande klockor med retrodesign, inspirerade av dess rika militära arv. Grundat i Italien 1860 började man snabbt tillverka instrument till den italienska flottan, Royal Italian Navy. 1916 tog man patent på ett radium-baserat, illuminerande pulver kallat ”Radiomir”, som skulle ge utmärkt synbarhet hos den marina apparaturen även i undervattensmörkret.

Den första Panerai-klockan, här prototypen från 1936.

Den första Panerai-klockan, här prototypen från 1936.

1936 släpptes en första prototyp till ett armbandsur för dykning (se ovan) ämnad för attackdykarna i First Submarine Group i den italienska flottan. 1938 gick den i produktion och den berömda Officine Panerai Radiomir var född. 1950 visades en ny militär dykarklocka, Luminor, med kraftigare boett för mer stryktålighet. 1956 blev Luminor ännu mer robust tack vare ett patenterat skydd för kronan och där var man alltså långt före Omega PloProf!

Panerais tillverkning av armbandsur skedde alltså uteslutande för militära ändamål och det skulle dröja ända till 1993 innan klockorna blev tillgängliga för allmänheten. De första modellerna var tre civila versioner av Luminor som tillverkades i begränsad upplaga. 1997 köptes Panerai upp av det schweiziska lyx-konglomeratet Richemont Group och 2002 öppnades Panerais första egna urverksfabrik i Schweiz. Det första egenutvecklade verket hade premiär 2005, en avancerad handuppdragen enhet med åtta dagars kraftreserv och GMT-funktion.

Panerai Luminor Base, liksom alla Luminor väldigt lik originalet från 1950

Panerai Luminor Base, liksom alla Luminor väldigt lik originalet från 1950

Strax därefter hade en ny Radiomir premiär och Panerai var därmed tillbaka till sina rötter. Märkets enda två modellserier är alltså båda rena retroklockor och de är oerhört populära hos filmstjärnor såväl som hos vanligt folk som har möjlighet att satsa sitt sparkapital på de moderiktiga, robusta lyxklockorna.

Radiomir kan väl ses som det lite mer subtila, läs dressiga, alternativet till Luminor. Båda finns i ett stort antal versioner med en hel radda olika funktioner såväl som boettmaterial. De flesta har de egenproducerade verken och få Panerai-klockor fås för under 50 000 kronor.

radiomirpanerai opx calibre

Ovan: Panerai Radiomir, här i guld, med en formgivning helt trogen originalet från 1936. Urverket kommer från märkets egen urfabrik i Neuchâtel, Schweiz, och visar här på dess utsökta urmakeri!

ZENITH, lika diskret och anonymt som anrikt och aktningsvärt, har en alldeles särskild och mycket betydande plats i den schweiziska klockindustrins historia. Finsmakarens val således och den stolta historien upprätthålls idag i allra högsta grad med diskret elegans, tekniskt pionjärskap och helt egenutvecklade urverk av bästa kvalitet. Priserna är givetvis därefter även om 38 000 kronor för den enklaste Elite-modellen måste anses som mycket konkurrenskraftigt. Ändå ser få lekmän vad det är du har på armen och det är just det som är själva Zenith-grejen.

Men de nya pilotklockorna som kraftigt anknyter till märkets hundraåriga koppling till flyget är allt annat än diskreta. Zenith var verkliga pionjärer inom flygplansinstrument och klockor för de luftburna redan vid början av 1900-talet. 1909 korsade exempelvis den franske piloten Louis Blériot den Engelska Kanalen med en Zenith runt armen.

Zenith Type 20-instrumentet från 1938

Zenith Type 20-instrumentet från 1938

För att hylla det rika aeronautiska arvet släppte märket 2012 en riktigt tuff pilotklocka som starkt anknyter till gamla tiders flyginstrument. Serien kallas för Pilot Type 20 Montre D’Aeronef, en nomenklatur som härstammar från det flyginstrument som Zenith släppte 1938 och som vid tiden sattes i ett flertal militära flygplan. Montre D’Aeronef betyder för övrigt ”onboard instrument”.

Sedan premiären för Type 20 har serien växt och omfattar idag ett flertal utföranden, det ena råare än det andra och alla med riktigt stora boetter. Dammodellen ligger på 40 mm och de övriga fås i 45 eller 48 mm. Den första versionen från 2012 mätte hela 57,5 mm! Klockorna huserar Zeniths egna urverk ”Elite” som är berömt för sin precision, och alla klarar tryck motsvarande 100 meters djup.

Den råa retroklockan Pilot Type 20 i några av sina många versioner. Serien gör onekligen rättvisa åt Zeniths långa aeronautiska arv!

Den råa retroklockan Pilot Type 20 i några av sina många versioner. Serien gör onekligen rättvisa åt Zeniths långa aeronautiska arv!

Nedan en lista över alla Type 20-modeller:

-Pilot Montre D’Aeronef Type 20 GMT Baron Rouge 48mm

-Pilot Type 20 40mm

-Pilot Type 20 GMT 48mm

-Pilot Type 20 Annual Calendar 48mm

-Pilot Type 20 GMT 1903 48mm

-Pilot Type 20 Extra Special 45mm

-Pilot Type 20 Tourbillon 48mm

-Pilot Type 20 Lady 40mm

 

Filip Ericsson

Det här inlägget postades i Klockor. Bokmärk permalänken.

1 svar på Retrotrenden i klockvärlden & legenderna som återuppstått

 1. Daniel skriver:

  Återigen intressant läsning.
  Jag är kluven till att retro klockor får bara liknande design som ”originalet”
  Å ena sidan skulle dom ju kunna göra den exakt likadan.
  Å andra sidan vill man ju kanske kunna särskilja Ny retro från original.

  I din förra post om ryska klockor, skrev jag att jag blev inspirerad.
  Så till den grad att jag nu är glad ägare till en gammal Kronograf.

  Det blev en Schweizisk Kronograf, troligen från -70 talet.
  Med ett udda No Name fabrikat som GHC är den svår att precist åldersbestämma.
  Den passar mig perfekt, varken superdyrt eller exklusivt.
  Men ej heller mainstream.

  / Daniel

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *