Dagens annons – Bentley Eight 1986

Den 16 december 1986 registrerades en ny Bentley hos, får man förmoda, Sveriges enda Rolls Royce- och Bentley-försäljare i Sverige, Förenade Bil AB i Wenner-Gren Center i Stockholm. Det var en Bentley Eight i en ljust vinröd kulör. Undra om någon vet vad färgen hette?

Den andra januari 1987 togs Bentleyn för första gången i bruk, första ägaren var ett företag. Okänt vilket. På nyårsafton 1988 såldes den till en återförsäljare. Miltalet var noll, ingen hade ännu kört med bilen.

Den 28 april 1992 såldes Bentleyn åter, denna gång till en privatperson. ”Inga lån rapporterade” står det i registret. Vem var den lycklige? För nu började bilen nämligen användas. Dock mycket sparsamt. Besiktningsdatan visar att den har besiktigats varje år fram till 2012 då den ställdes av. Den hade då gått 1785 mil…

Bentley Eight var märkets instegsbil och som sådan runt 100.000 kronor billigare än ”storsäljaren” Mulsanne. Att den ser exakt likadan ut som en Rolls Royce beror på att Bentley-bilarna var kopior av Rollsarna och hade varit så ända sedan 1940-talet. Detta berodde i sin tur på att Rolls Royce hade köpt Bentley 1933. Bentley fortsatte dock att ha ett existensberättigande i och med att de var något mer diskreta, läs mindre skrytsamma, än motsvarande Rolls!

Bentleyn i annonsen står i skrivande stund hos en bilhandlare i Kristianstad. Den är nästan är helt oanvänd, och lär därmed i det närmaste fungera som en tidskapsel. Så här såg den fina världen ut, så här åkte överklassen 1986. Så knastertorrt konservativt, så underbart!

Exemplaret har en särdeles elegant ljus skinnklädsel, givetvis är den i nyskick. Notera pipingen på sätena, de är inte konstraterande som annars var brukligt. Är det ett uttryck för modellens snik-prägel? Vidare är ratten sportigt utförd i rött skinn, främmande från de än mer konservativa Rollsarna som alltid hade rattar av bakelit! Finns det någon som inte vill sitta i en sådan här handskräddad miljö? Och nu en sista fråga: Vem blir nästa lyckliga ägare till MAC314?

Broschyrbild av en samtida Bentley Eight. Den saknar dock annons-bilens aluminiumfälgar från Bentley turbo.

Filip Ericsson

Det här inlägget postades i Dagens annons. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Dagens annons – Bentley Eight 1986

  1. Mats Monie skriver:

    Suck! Om inte om var… Märklig ägarhistorik. Du undrar över färgen. Något liknande kallade Volvo för maronröd. Fast det är väl gräsligt vulgärt i sammanhanget. Estrél rouge kanske? Kul detta med sömmarna, pipingen. Hur i all världen han du lägga märke till allt?

    • admin skriver:

      Tack för färgförslagen! Tror dock att Bentley hade elegantare kulörnomenklatur än vårt truliga Volvo. Hann å hann, pipingen spottade mina galna ögon med en gång!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *