Brooks Brothers med Fille & Kennedy

En ny (men begagnad) sommarkavaj från amerikanska Brooks Brothers har anlänt efter ett lyckat köp på Tradera. Vi redogör för den, berättar lite om märket och nämner även Brooks Brothers koppling till John F. Kennedy!

DÅ OCH DÅ spottar jag ur mig en redogörelse över någon kavaj som jag har köpt, ofta begagnad och till ett rövarlågt pris, och det i kombination med en kvalitet av himmelska mått.

Ekipering och skrädderi är ju ett enormt ämne som man liksom kan doktorera i många gånger om, och jag har förstås bara skrapat på ytan, om ens det. Vi har gått igenom berömda väverier som skotska Harris Tweed och världens äldsta dito – italienska Vitale Barberis Canonico. Vi har berättat om svenska konfektionsstorheter som Elson och Sir, samt komponerat längre artiklar om kavajen som plagg, om olika mönster och om tweed som material.

Jag vill inte säga att jag har en kavajsamling; de tillhör ju min garderob och finns där för att brukas. Nu är situationen dock så skral att mitt liv närmast är fanatiskt informellt, och de fina kreationerna förblir mestadels hängande. Och därigenom har de välsydda plaggen förvandlats till just en samling. De hänger där och jag vill aldrig göra mig fri från dem.

Hur som helst, här om sistens anlände mitt senaste förvärv i form av en sommarkreation i linne från amerikanska Brooks Brothers – och även den har en naggande historia att förtälja!

Bäst passar denna blazer förstås på ett cocktail-party i ett juni-prunkande New England. Plagget i sig är dock inte överdjävulskt märkvärdigt; det är en tunn linnekavaj (i bästa italienska tyg) för sommarbruk, i mörkblått med så kallat “window pane”-mönster – som således passar fint till alla ljusa sommarbyxor som trängs i garderoben. Helst i New England, men jag får nöja mig med Uppland.

Länge, länge har jag letat efter en lämplig kandidat som kan brukas tillsammans med de ljusa brallorna, och när ett Brooks Brothers-plagg dök upp på Tradera, i rätt storlek och till rätt pris (750 kronor) var det ju bara att slå till.

Det viktiga är att kavajen är just från Brooks Brothers, detta mytomspunna klädmärke som grundades 1818 i New York – för jag har aldrig ägt ett plagg därifrån. Och det måste man ju, av skäl som med all tydlighet beskrivs nedan. Så låt er nu marineras i East Coast, Ivy League elitism!

“Made in U.S.A.” står det på lappen inuti. Så härligt! Det behöver inte vara något fel på Made in Indonesia, Philippines eller China. Men hur jäkla kul är det att läsa “Made in China” när man har investerat i ett kvalitetsplagg från Gant eller Ralph Lauren? Amerika-tillverkat värmer min för visso något konservativa själ.

Brooks Brothers så, har ekiperat varenda amerikansk president sedan Abraham Lincoln, bara med ett par undantag. Lincoln bar exempelvis en kavaj från märket under sin andra installation.

1945 reste Franklin D. Roosevelt i en Brooks Brothers-kostym på väg till Jalta-konferensen där han skulle träffa Stalin och Churchill.

I december 1963 var John F. Kennedy iklädd en kostym från märket när de mördande skotten föll i Dallas. Många år senare, under sin första president-installation i januari 2009, syntes Barak Obama i flera Brooks Brothers-plagg, bland annat en välskuren överrock.

John F. Kennedy är dock den president som är särskilt förknippad med märket. Hans stil mejslades fram under studentåren på Princeton- och Harvard-universiteten under 1930-talet, då han anammade det elegant avslappnade Ivy League-stuket.

Som president övergav han dock Ivy League-garderoben och antog ett snitt som ville berätta om en pålitlig och hårt arbetande statsman, något som framför allt framhävdes av de återhållet skurna kostymerna från Brooks Brothers.

De fungerade som funktionella arbetskostymer och var tänkta att visa upp Kennedy som en man av det arbetande, amerikanska folket. “Brooks Brothers – honest American tailoring for the honest American man”!

Nog om detta. I sommar kommer man se mig cyklandes till arbetet i proper stass. Jag blir aldrig någon Kennedy men fy skam är det ändå inte!

3 sommarkavajer: Beumler (tv), Elson (mitten), Brooks Brothers (th).

Filip Ericsson

Det här inlägget postades i Kultur & livsstil. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *