TAG Heuer Monaco 50 år – Från Steve McQueen till Walter White

Den legendariska, egensinnigt formade sportkronografen TAG Heuer Monaco fyller 50 år och det vill vi uppmärksamma. Det schweiziska prestigeklockmärket grundades redan 1860, då under namnet Heuer, och blev tidigt synonymt med bilracing och kronograf-ur. Vid 60-talets slut förblev så Monaco den starkast lysande stjärnan på Heuer-himlen och en högst integrerad del av tidens glamour och flamboyans. 

Sanningen är att jag alltid har haft svårt för TAG Heuer. Jag har fått för mig att de har attraherat personer utan kunskap om klockor, gjort succé i ett stil-förvirrat USA och bitvis tillverkat rejält fula modeller som till och med sett billiga ut.

Men gräver man i dess historia framträder en annan bild. Heuer-historien är nämligen fylld av ytterst coola, smakfulla kreationer med spännande bakgrundshistorier som matchar de coola klockorna. Och Heuer Monaco var kanske den coolaste av dem alla.

TAG Heuer Monaco 2019. Originalet från 1969 ser i princip likadan ut!

Det var i mitten av 60-talet som Heuer inledde samarbete med Breitling och Hamilton för att utveckla ett nytt kronografverk med automatisk uppvridning, världens första. Presentationen av verket, kallat Caliber 11 skedde 1969 och sammanföll med en helt ny klocka: Monaco.

Den hyste inte bara ett av de första automatiska kronografverken utan var även världens första vattentäta klocka med kvadratisk/rektangulär form. Namnet var en hyllning till det årliga Gran Prix-loppet i just Monaco, en tävling som man fortfarande sponsrar.

Steve McQueen tillsammans med sin Heuer Monaco i filmen LeMans från 1971.

Men man nöjde sig inte med det. Under devisen ”There are no legends without heroes” gjorde Heuer en ytterst listig produktplacering av den nya klockan, och såg till att superikonen Steve McQueen bar den under inspelningen till den lika ikoniska filmen ”Le Mans” med premiärvisning 1971. Exponeringen i filmen i kombination med den säregna formen gjorde så Monaco till en av historiens mest kända klockor.

Trots detta blev dock Monaco med sin uppseendeväckande form ingen större försäljningssuccé, och tillverkningen lades ner redan vid mitten av 70-talet.

1985 köptes Heuer upp av racingteknologi-tillverkaren TAG (Techniques d’Avant Garde) och TAG Heuer var fött. Monacon återuppstod inte förrän 1998, dock endast i begränsad upplaga. Följande år släpptes ett flertal begränsade utgåvor men sedan några år tillbaka säljs Monacon återigen i obegränsad upplaga.

Walter White (spelad av Bryan Cranston) i serien Breaking Bad.

För mig var det inte Steve McQueen som öppnade ögonen för den säregna kronografen från TAG Heuer, utan Walter White, huvudrollsinnehavaren i den skruvade kriminalserien Breaking Bad. I sista säsongen (säsong 5) från 2012 får Walter nämligen en Monaco i 51-årspresent av sin sidekick Jesse Pinkman.

Monacon medverkar sedan aktivt i ett flertal scener under säsongen. Sekvensen där Walter tajmar den delikata uppgiften att simultant ta livet av ett antal gängmedlemmar i fängelset är lika otäck som vacker när Monacons kronograffunktion filmas i close-up.

I dagens Monaco har det gamla caliber 11-verket pensionerats till förmån för det moderna Sellita SW300-1 i kombination med kronograf-modul från Dubois-Depraz, två högst renommerade, schweiziska urtillverkare som levererar hela verk eller delar till många världsberömda lyxmärken såsom IWC och Rolex. Så att man idag använder outsourcade urverk är knappast något att gråta över.

Vidare har den moderna Monacon safirglas och glasbaksida så att man kan njuta av urverket även okulärt. Vattentätheten är badvänliga 100m, såsom sig bör hos en modern sportklocka. Listpriset i Sverige ligger i skrivande stund på 59 500 kronor.

På senare år har äldre Heuers stigit kraftigt i värde och den heliga graalen, en av de Monacos som bars av McQueen i filmen Le Mans, såldes på auktion 2012 för 800 000 dollar. Legenden lever alltså vidare och jag trodde aldrig att jag skulle vara sugen på en TAG Heuer. Tills nu.

Filip Ericsson

Det här inlägget postades i Klockor. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.