Mina ryska klockor – Vostok

Vostok manufacture

Med den ryska revolutionen och Sovjetimperiets uppkomst försvann radarn för vad som föregick på andra sidan gränsen och därför är utvecklingen av armbandsur närmast helt okänd i väst än idag. Utvecklingen av den ryska klockindustrin var en produkt av revolutionen 1917, kommunistpartiets maktövertagande och Sovjetunionens uppkomst. Stalin ansåg tidigt att Sovjet behövde en egen klocktillverkning främst för att tillhandahålla militären med lämpliga tidmätare och instrument. 1930 grundades därmed ’First State Watch Factory’ i Moskva.

Vostok betyder ”öst” och uppstod 1942 när en del av First Moscow Watch Factory evakuerade från Moskva till den lilla staden Chistopol, Tatarstan, 100 mil öster om huvudstaden, när de tyska trupperna invaderat Sovjet under andra världskriget. Namnet Vostok fick klockorna dock först under 1960-talet för att hylla det första sovjetiska rymdprogrammet med just namnet ”Vostok”. Huvudproduktionen bestod av instrumentklockor och armbandsur för militärt bruk och 1965 blev fabriken officiell leverantör till det sovjetiska försvarsdepartementet. Flera astronauter bar också Vostok-klockor under sina rymdfärder.

1967 kom Vostok Amphibia, Sovjets första dykarklocka med utlovad vattentäthet till 200 m och endast tillgänglig för militärer. Och än idag tillverkas Amphibia-klockorna med samma design och teknik som förr i världen, och till riktigt låga priser dessutom.

Amphibia 1967

Vostok Amphibia 1967 – En remake på den första dykarklockan från Vostok. Tillverkad i begränsad upplaga är den ett eftersökt samlarobjekt bland Vostok-fans idag.

När man nämner ryska klockor för en oinsatt – vilket jag själv var för en kort tid sedan – rynkas det på näsan eller bemöts med ett stort frågetecken. Men när man studerar ämnet närmare och särskilt när man har förmånen att känna på en Vostok Amphibia i handen, då förstår man att detta inte är något skräp. Dessa armbandsur är gjorda med en finish som förvånar och de är dessutom konstruerade för tuffa tag; en rysk mekanisk klocka går och går, år ut och år in.

Att bara hålla den i handen avslöjar egentligen ingen underlägsenhet gentemot en schweizisk motsvarighet alls. De känns tunga och gedigna i boetten, designen är smakfull och urtavlorna riktigt snygga. Det som förbryllar är därför hur en Vostok Amphibia (eller annan rysk klocka för den delen) kan vara så mycket billigare än en schweizisk mekanisk av god kvalitet. Det handlar ju om 10-20 gånger billigare!

Vostok watch factory Chistopol

Svaret är flera. Det som ”avslöjar” en Vostok mot en schweizisk klocka är främst känslan i kronan och plexiglaset istället för safiret. Om man mot förmodan skulle titta inuti urverket skulle man säkert upptäcka ett större finlir hos den schweiziska klockan. Detta är dock mest av akademiskt intresse, de ryska uren är ju kända för att gå rätt i god grad och ticka på i åratal utan större problem.

Dessa detaljer kan dock ensamma inte förklara den enorma prisskillnaden. Den starkaste orsaken torde istället vara den betydligt lägre produktionskostnaden i Ryssland gentemot västerländska produktionsorter. Vidare har de ryska klockorna knappast samma jämna kvalitet, vissa Vostoks kan vara bättre än andra. Klockorna har dock garanti och det är sällan några problem att få en ny eller reparerad klocka utan extra kostnad om det skulle vara något problem. De officiella handlarna utmärker sig nämligen genom en alldeles utmärkt service!

Mina Vostoks

Vostok Amphibia 710 ”Scuba Dude”

IMG_0618

Vostok Amphibia tillverkas i ett flertal utföranden med flera olika boettdesigner, urtavlor och dykringar. Originalet från 1967 hade det utseende som motsvaras av modell 090 idag. Jag valde dock en 710 med en diskretare boettdesign och till den valde jag en ”prickig” dykring och blågrön urtavla. Det är dessutom en så kallad ”Scuba Dude”, det vill säga med en dykare avbildad på urtavlan – en riktig klassiker bland Amphibia-entusiaster!

Verket är Vostoks klassiska 2416B med automatisk uppvridning, ett mycket beprövat och pålitligt urverk i all sin enkelhet som brukar beskrivas som ”crude but effective”. Detta verk finns i lite olika versioner och sitter i alla Amphibias. Boetten är på 40 mm, en normalstor diameter på en dykarklocka idag även om många sportklockor brukar vara lite större ändå. Glaset är plexi och kan därför repas lättare än ett safirglas, men kan å andra sidan slipas igen till skillnad från safiret. Vattentätheten är som tidigare på 200 m vilket är det lägsta för att kunna klassa den som dykarklocka, och just detta faktum har en intressant historia.

IMG_0620

När Sovjet skulle utveckla en dykarklocka för att slippa handla västerländska märken åt sin militärmakt, upptäckte man att det inte var möjligt att kopiera de schweiziska konstruktionerna. Man hade helt enkelt inte den utrustning som behövdes. Istället var man tvungen att använda sin uppfinningsrikedom och använda vattnets tryck till sin fördel istället för att bekämpa den med rå kraft som de mer tekniskt avancerade schweizarna. Glaset, dykringen och baksidan av boetten konstruerades så att trycket pressade ihop delarna och tätade klockan mer ju hårdare trycket blev. En gummiring sattes också in under bakboetten som pressades ihop av trycket. Genialt, enkelt och det fungerar.

Den rackiga stållänken som alla Amphibias är standardutrustade med bytte jag snabbt ut mot ett svart så kallat zulu-band av outslitlig nylon som utvecklades för de brittiska attackdykarna under 70-talet, något som förstås passar det tuffa dykaruret som handen i handsken.

Vostok Amphibia 420 ”Steve Zissou”

IMG_1126

En Vostok Amphibia i ”Zissou”-utförande är ett måste i en rysk klocksamling. Och vad är då det? Jo, Bill Murrays rollfigur Kapten Steve Zissou bär nämligen en Vostok Amphibia i kultfilmen The Life Aquatic with Steve Zissou. Medan Owen Wilson använder en Rolex Submariner till sina dykaktiviteter gör Murray detta betydligt mer excentriska val, något som passar den skruvade rollfiguren perfekt. Och varför inte, den udda ryska dykaren gör ju samma jobb som den berömda schweiziska klassikern men till en bråkdel av kostnaden!

Zissou bär en Amphibia 420 som har en rundare boett än övriga modeller, med den prickiga ringen, svart urtavla med avbildad båtratt och ankare samt ett svart gummiarmband av grövre sort. Jag beställde en sådan med exakt dessa specifikationer, men eftersom alla Amphibias kommer med nämnda stållänk (med dålig finish!) fick jag efterbeställa ett gummiband från Ryssland som liknar rollfigurens.

878543d1353138760-fs-vostok-amphibia-steve-zissou-still-bill-murray-life-aquatic-steve-zissou-large-picture

Vostok Amphibia 420 SE

Vostok tillhandahåller idag en serie ”finare” Amphibias med bättre finish än de klassiska dykaruren, gjorda i mycket begränsade serier. På företagets egen hemsida för online-försäljning dyker dessa ”SE”-modeller upp då och då och de säljs slut väldigt fort till hugade entusiaster världen över. Jag lyckades vid ett tillfälle lägga in en beställning tillräckligt fort och är nu därför stolt ägare av en Vostok Amphibia 420 SE, det vill säga med samma boettyp som Zissou-klockan ovan men i ett mer ”dressigt” utförande.

IMG_1387IMG_0612

Ovan: Den eleganta Amphibia 420 SE med klassisk mesh-länk i stål och en infräst Gagarin på baksidan.

För det första saknas dykarringen vilket ger ett mer elegant intryck, hela boetten är utförd i polerat stål och baksidan kröns av en infräst avbild av självaste Yuri Gagarin iklädd astronauthjälm med ”CCCP”-inskrift, något som alla SE-modeller begåvas med. Bara detta kan vara värt det dubblerade priset jämfört med en klassisk Amphibia, även om de faktiskt ändå måste anses som svinbilliga. Slutligen är stållänken av en helt annan kvalitet än de vanliga Amphibia-länkarna och i ett så kallat “mesh”-utförande, något som ger SE:n en riktigt elegant helhet.

Just 420 SE har en form som på något vis påminner om en ventil (fönster) på ett gammalt fartyg och hela klockan osar av marin romantik. Den vore en perfekt accessoar till officersbalen när marinofficeren har lagt ifrån sig sin arbets-Amphibia för dagen. Och därmed är den också ett perfekt komplement till mina grövre instrumentklockor med dyk- såväl som flygtema!

Filip Ericsson

Det här inlägget postades i Klockor. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *