Varumärket Rolex & recension av Oyster Perpetual – Insteget till märkesmagin

Idag går vi igenom det ultralegendariska klockfenomenet Rolex, nuddar vid dess historia och försöker förklara dess dragningskraft. För att förstå märkets innersta väsen recenserar vi den billigaste klockan i modellpaletten, den enklaste och renaste Rolex-upplevelsen och tillika inkörsporten till märkesmagin och den exklusiva Rolex-klubben: Rolex Oyster Perpetual.

ROLEX. Få, om något, varumärke är så berömt över precis hela jorden, från Manhattans skyskrapor till den minsta afrikanska by. Rolex säljer långt fler klockor än något annat lyxklockmärke i världen. Man tillverkar långt ifrån de dyraste klockorna, och heller inte de mest avancerade urverken – men däremot bland de absolut bästa.

Få varumärken väcker sådana starka och disparata känslor hos människor som Rolex. Få varumärken är också så missförstådda – det finns miljontals die-hard Rolex-fans där ute, men också minst lika många belackare. Fast kanske är det bärarna de skyr, inte klockorna..?

James Bond i form av Sean Connery med sin Rolex Submariner.

Det sägs att lyxklockindustrin hade varit något helt annat utan Rolex, att det definierar hela segmentet. Samtidigt är det svårt, om inte omöjligt, att säga vad Rolex är för något. Det finns så många aspekter och bottnar i det. Men låt oss försöka!

Kanske är Rolex lite som Mercedes, som ju bygger allt från rena arbetsfordon till ikoniska lyx- och supersportbilar. Alltid dyrt, men uppnåeligt för väldigt många vanliga dödliga om de strävar och prioriterar. Det gäller ju även för Rolex; man bygger allt från stryktåliga instrument för yrkesmän till svindyra smyckesklockor för de rika och berömda.

Så Rolex, tvärt emot vad många kanske tror, bör alltså inte allena förknippas med bankdirektörer och kaliforniska dokusåpastjärnor. Rolex-klockor är ju, och har alltid varit, lika mycket ämnade bergsbestigare, professionella dykare, piloter och övriga machomän, fiktiva såväl som verkliga. James Bond, Jacques-Yves Cousteau, Paul Newman och Steve McQueen (med flera) var ju alla våghalsiga äventyrare som fortfarande är starkt förknippade med märket.

Tom Selleck som Magnum, på plats i sin Ferrari och med sin Rolex GMT-Master.

Även filmstjärnan Tom Selleck är en flitig Rolexanvändare, privat såväl som i TV-rollerna. I Magnum bar han exempelvis en Rolex GMT Master genom hela serien. I en intervju lovordade han den storligt och menade att han aldrig varit med om en mer stryktålig pryl. Att flera länders militärmakter förr i världen tillhandahöll Rolex-klockor till sina attackdykare är ytterligare ett bevis på Rolex som stor tillverkare av instrumentklockor.

Samtidigt ska sägas att mekaniska armbandsur knappast längre används som arbetsinstrument; modernare elektroniska diton har ju tagit över. Ändå fortsätter lyxklockmärkena, inklusive Rolex, att producera dem. Men idag används de uteslutande de av män och kvinnor utan behov av arbetsinstrument, som endast vill bära vackra, välgjorda smycken, och som vill skapa en image kring sig själva genom sina armbandsur.

Recension – Rolex Oyster Perpetual

Så vad kostar det att bli en del av Rolex-familjen, och vad erbjuder den absolut billigaste och enklaste Rolex-klockan? För att få svar på frågan klev jag här om dagen in genom slussdörren på Bergströms Ur i Uppsala. Jag ville känna och klämma på Rolex-klockorna och intervjua Rolex-tjejen i butiken.

En Rolex Oyster Perpetual med 36 mm boett kostar 52 500 kr, och med en utlovad rabatt på 5 procent hamnar vi precis på 50 000. För vanliga människor där ute, särskilt för dem som inte har något klock-intresse, ter sig summan förstås alldeles vansinnig. Jag ska dock förklara varför priset faktiskt kan betecknas som rimligt. Men först, vad är en Rolex Oyster Perpetual?

Rolex Oyster föddes redan 1926 och själv hävdar företaget att det var världens första vattentäta klocka. Namnet ”Oyster” syftade på vattentätheten såväl som boettens form. 1927 bevisades så klockans vattenbeständighet när den brittiskan Mercedes Gleitze simmade över Engelska kanalen med en Oyster på armen. Rolexen fungerade förstås som den skulle när hon efter tio timmar nådde den franska kusten.

1931 släpptes världens första mekaniska verk med automatisk uppvridning, något som Rolex patenterade. Oyster Perpetual var född. Därefter fortsatte fokus på klockor för äventyr och strapatser. 1933 gjorde Rolex en stor sak av att deltagarna i världens första expedition som flög över Mount Everest bar Oyster-klockor. 1953 nådde Sir Edmund Hillary och Tenzing Norgay toppen av samma berg, och båda var de utrustade med Oyster Perpetual-klockor runt armen.

Och så fortsatte det. Rolex Explorer släpptes 1953 som en hyllning till Everest-bravaden och samma år kom Submariner, en av världens första dykarklockor. Dessa bars under 50-talet av attackdykarna i British Special Boat Service. Båda finns kvar i Rolex-sortimentet än idag och har förblivit sällan tidigare skådade klock-ikoner. 1955 var det dags igen när ännu en evig Rolex-legend såg dagens ljus: GMT-Master. Den var särskilt utvecklad för piloter och levererades som officiella instrument till piloterna på Pan Am, bland andra.

Efter dessa sport-urs spektakulära inträde på klockscenen förblev Oyster-modellerna en mer dressig linje hos Rolex. Men någon utpräglad dressklocka blev den aldrig, för under det tidvis pråliga skalet var de var lika stöttåliga, robusta och vattentäta som märkets instrumentklockor. Och där är vi idag.

Rolex GMT-Master II i tidningsreklam.

Oyster-serien finns i ett myller av utföranden, material och boettstorlekar, medan Oyster Perpetual, instegsvarianten, endast tillverkas i stål och saknar datumfunktion. Modellen finns dock i flera dam- och herrstorlekar på 31, 34, 36 och 39mm, samt med ett otal färgval för urtavlorna.

På Bergströms Ur testade jag en 36mm med rosa urtavla (!). Måtten är högst moderata för ett herrur av idag och för tankarna till vintage-klockor. Armbandsuren har ju blivit större och större med åren och idag gäller oftast minst 40mm för herrklockor.

Men i Rolex fall är 36mm så klassiskt att det aldrig kan bli fel. Och visst passar den min arm! Även om den ter sig som en dvärg jämfört med den Omega Seamaster på 41mm som jag bar för dagen. Och som tur är finns ju 39mm-varianten, en till synes ideal Oyster-diameter. Fortfarande modest men definitivt mer samtida.

Oystern är en extremt tillbakadragen och diskret kreation, den totala motsatsen till prålig. Här finns ju varken datum, glasbaksida eller andra finesser. Oyster Perpetual är avskalad som ett munkkloster, knastertorr som en Mercedes 200 Diesel. Men välgjord och detaljperfekt som ett Fabergéägg.

Det här är ingen lyxpryl utan endast en riktigt bra, välgjord klocka. Den är lätt och oansenlig på armen, men har ändå stor närvaro. Kvalitet på boett och stållänk är massiv utan att det lyser en i ögonen.

En kvalitetsmarkör som Rolex är ganska ensamma om är att man använder stål med beteckningen 904L, ett dyrare och bättre material än 316L som används av konkurrenterna (såsom Omega). Det innebär bland annat högre nickel- och kromhalt vilket ökar korrosionsmotståndet. Priset är tre gånger högre och materialet är betydligt svårare att bearbeta. Något att betänka när Rolex-klockornas högre pris beaktas.

Rolex-klockorna, och då i synnerhet Oyster Perpetual, är alltså kvalitet där det inte syns, någon som även urtavlans timmarkörer är ett exempel på. De är av 18 karat vitguld för bättre beständighet, vilket ju inte syns!

Rolex Oyster Perpetual tillhör ett segment som ligger mittemellan dress- och sportklockor, kanske kan man kalla dem för dressiga sportklockor? Det är den mest versatila genren, och den som jag själv omhuldar allra mest. De kan ju användas och passa in var som helst, till vad som helst – på stranden, båten, jobbet, bröllopet. De utgör de perfekta klockorna för dem som bara har en klocka, som de bär till varje tillfälle. Och frågan är om inte Rolex gör detta allra bäst?

Med mycket borstat stål (istället för polerat) och 100 meters vattentäthet är Oyster Perpetual redo för en evig slit-och-släng-tillvaro, medan den återhållsamma elegansen och de modesta måtten gör den lika perfekt till kvällens smoking-middag. Att Oyster Perpetual i princip är samma klocka som den ytterst robusta Explorern – de delar ju boett och länk såväl som urverk – indikerar att den är redo för vilka äventyr som helst. Men dess mer eleganta framtoning gör den desto mer användbar till de uppklädda tillställningarna.

Urverket är Rolex berömda Caliber 3132, en enhet som har hängt med länge och många gånger om bevisat sin precision och pålitlighet. Det är inte märkets nyaste verk men med gott antimagnetskydd, certifierad enligt Rolex egen ”superlative chronometer”-status samt fem års garanti, är det knappast någon som kommer att gråta. En legendar bland urverk helt enkelt och högst passande i en lyxklocka för livslångt vardagsbruk.

Sedan var det priset. Kan 50 000 kronor för en klocka försvaras? Jo, av flera skäl. För det första i sitt sammanhang. Konkurrenter som Omega Seamaster Aqua Terra, IWC Ingenieur och Grand Seiko är lika dyra. Visst, de är i princip lika bra, men saknar den mystik och prestige som Rolex-namnet innehar. Och nog är det en liten bit kvar till den finish och det ur-klassiska formspråk som en Rolex innehar?

För det andra besitter Rolex-klockorna en unikt stark värdebeständighet. Begagnade klockor är så dyra att det egentligen är lika bra att köpa en ny. Och därför kan man få tillbaka det mesta av pengarna när man så önskar. Som att ha pengar på banken, fast mycket roligare!

Så varför denna recension av Rolex Oyster Perpetual, och just nu? För det första, skriver man om klockor och klockindustrin är det omöjligt att förbise Rolex, så är det bara. För det andra finns en Oyster Perpetual väldigt högt upp på min privata lista över min nästa potentiella klocka. Jag har gått från Certina till Longines till Omega. Att nästa naturliga steg är Rolex ter sig högst rimligt. Och för många, för att inte säga de flesta, klocksamlare och entusiaster är ju målet att någon gång äga en Rolex. Så är det bara.

Filip Ericsson

Det här inlägget postades i Klockor. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *