Omega Seamaster Professional – Recension & historien om en ikon

För ett tag sedan sålde jag av ett par av mina schweiziska klockor och införskaffade en helt ny Omega Seamaster Professional från Luxury Watches på Östermalm i Stockholm. Därmed är det ytterst passande att nu gå igenom historien om modellen som onekligen är en lysande legend och ikon i klockindustrins historia. I anslutning passar vi förstås på att recensera den nya Seamastern!

Schweiziska Omega är en av världens absolut mest berömda klocktillverkare och har kanske fler bravader på sin historiska lyra än någon annan. Dess modellserier är ikoniska – månklockan Speedmaster användes av astronauterna på NASA och dykarklockan Seamaster tjänstgjorde hos attackdykarna i British Royal Navy såväl som hos ocean-filmaren Jacques Cousteau. Detta har gjort dem älskade och eftersökta som få andra klockor.

Filmaren och dykaren Jacques-Yves Cousteau under en glad stund – och med Omega på armen.

Den första Seamastern släpptes redan 1948 medan det riktiga dykaruret med samma namn dröjde till 1957 när Seamaster 300 gjorde entré. Det var en riktig ”tool watch”, ämnad att förse professionella dykare med instrument till deras yrkesutövning. 1963 kom en uppdaterad version och den nya Seamastern kom därefter att verkligen få celebra kunder.

Ovan nämnda Jacques Cousteau använde exempelvis Seamaster 300 som arbetskamrat under “Precontinent II”-experimentet i Röda havet sommaren 1963. 1970 visades den mer extrema Omega Seamaster Ploprof 600, ännu ett dykarur från Omega som Cousteaus dykande filmteam tog till sina hjärtan. Ploprof tillverkades fram till 1979.
De brittiska attackdykarna använde först Rolex Submariner men bytte till Omega Seamaster 300 under början av 60-talet då konstruktionen ansågs uppnå bättre vattentäthet. Seamastern tjänstgjorde hos britterna fram till 1971 då man bytte tillbaka till Rolex.

Omega Seamaster 300, här ett exemplar från 1964, användes av de brittiska attackdykarna i British Royal Navy.

Därefter följde ett stort antal versioner av mer eller mindre professionella Seamasters, där endast ett fåtal var ämnade för dykning. 1988 såg Seamaster 200 dagens ljus, en riktig dykarklocka som får anses som en modern föregångare till dagens modell. Seamaster 200 var ett snyggt, civilt omtag på en klassisk dykarklocka, den yrkesmässiga 300 hade ju försvunnit ur sortimentet långt tidigare.

200 hittade köpare som önskade sig en snygg sportklocka som fungerade lika bra till skjorta och slips som till marina fritidsaktiviteter, och detta visade sig vara ett marknadsmässigt lyckokast. Två boettstorlekar på 36 respektive 41mm samt safirglas och moderiktigt kvartsverk gjorde succén given. Självklart fanns även ett mekaniskt kronometerverk (Omega cal. 1120) som tillval men det var kvartsverket som stod för de större volymerna vid den här tiden.

Omega Seamaster och James Bond

1993 kom dess uppföljare, Seamaster Professional 300m, och nu skulle igenkänningsvärdet öka mångfalt vilket förstås ledde till förnyad succé – och det var James Bond som skulle stå för uppsvinget. En helt ny boett med blå, vridbar dykring i aluminium samt en urtavla med ”vågmönster” utförd i marinblått gav egen och synnerligen stark karaktär åt den nya Seamastern.

1995 skulle den blåa Seamastern få en marknadsföringsskjuts av sällan tidigare skådat slag när den återuppståndne James Bond i form av Pierce Brosnan använde den i Goldeneye. Det var filmens kostymdesigner Lindy Hemming som hade valt ut den nya Omegan till rollfiguren, och hon har berättat att det var den historiska kopplingen till brittiska flottan som avgjorde valet. James Bond är ju kommendörkapten just där. Sedan dess har Seamaster Professional stått högst upp på mången klockönskelista, även om populariteten samtidigt har gjort den till ett slentrianval som just därför retat många andra.

För några år sedan uppdaterades Seamastern med ny design; borta var vågmönstret i urtavlan och ringen i aluminium byttes mot en glansigare och mer reptålig dito i keramik. Ökad elegans, men kanske blev modellen mindre karaktärsfull? Kvar blev hur som helst den speciella stållänken med sitt ”flätade” utseende. Dess form älskas av många men avskys av andra. Jag skulle dock vilja konstatera att länken ger klockan en särdeles stark karaktär och dessutom är den ypperligt välgjord. Och det kan väl inte vara fel!

Min Omega Seamaster Professional 2017

Min älskade Longines Legend Diver hade hängt med i åtta år. Den var på något vis min första ”riktiga” klocka om man kan uttrycka sig så, och hade varit en ytterst trogen följeslagare under åren. Men klockentusiasten i mig kände att det trots allt var dags att gå vidare – ett uppbyte stod för dörren. Budgeten var lite oklar men i de prisklasser jag letade fanns begagnad Rolex Oyster Perpetual, Jaeger-LeCoultre Master Control och IWC Pilot Mark XVIII, med flera.

När det kommer till nya klockor var det i princip bara en som blev aktuell – Omega Seamaster Professional. Den är en sann klassiker med sportig framtoning från ett schweiziskt prestigemärke, den har en helt egen form och är sannolikt allra mest prisvärd i hela Omega-sortimentet. Professional är en instegsklocka hos ett märke som ju ständigt stiger i prestigegraderna.

Efter lite letande hittade jag en ny Professional hos Luxury watches i Stockholm. En klassisk ”Bond”-Omega med blå tavla, 41mm boett och det fina co-axialverket 2500. För vissa är modellen som sagt ett besvärande slentrianval men det faktumet är väl också klockans enda egentliga akilleshäl. Att jag dessutom fick en rejäl rabatt gjorde valet enkelt.

Det är nämligen svårt att komma runt den klassiska Omegan för de här pengarna. En Rolex Submariner med datum går ju på mer än det dubbla! Sedan är Professional för mig en perfekt kombination av smycke och tool, den håller för ett aktivt liv samtidigt som den är ett smycke av stål, glas och keramik. Så vacker, ändå så bruksvänlig!

Seamastern är relativt tung och känns lagom mycket på handleden, den har presence utan att bli klumpig, och få som har det minsta klockintresse lär lägga märke till den. Finishen är ljuvlig med en vacker mix av polerat och borstat stål om vartannat. Tillsammans med den blanka keramikringen glänser den lagom mycket och skänker glamour i en alldeles lagom mängd, utan att bli ett uns prålig.

Finishen kanske ligger en liten, liten bit efter Rolex Submariner som ju är gjord i det ytterst högkvalitativa 904L-stålet. Det kan, förutom ett ännu starkare varumärke, motivera en märkbar prisskillnad. Dock bör urverken i Submariner/Seamaster kunna betecknas som likvärdiga och då framstår Seamastern återigen som ett klipp. Omega Seamaster 600m och den mer dressiga Seamaster Aqua Terra 150m besitter inhouse-utvecklade verk i 8000-serien kallade Master Chronometer, och de ligger betydligt närmare Rolex prisklass.

Urverket: Caliber 2500 D

Seamaster Professional säljs idag uteslutande med mekaniskt urverk, och däri tickar Omegas klassiska co-axial-verk 2500D. Caliber 2500 gjorde premiär 1999 och är i grund och botten ett kraftigt modifierat ETA-verk (2892-A2), men innehåller alltså den revolutionerande konstruktionen kallad ”co-axial”.

Att på svenska förklara hur det fungerar med egna ord ligger lite över min kompetensnivå men fördelen med konstruktionen ska vara lägre friktion i urverket vilket i sin tur ska leda till längre livslängd och mindre servicebehov. Så här lyder Wikipedias förklaring:

Considered by some to be one of the most significant horological advancements since the invention of the lever escapement, the co-axial escapement functions with a system of 3 pallets that separates the locking function from the impulse, avoiding the sliding friction of the lever escapement. This makes lubrication of the pallets unnecessary and thereby eliminates one of the shortcomings of the traditional lever escapement.”

Prins William, hertig av Cambridge, med sin Omega Seamaster Professional. Han sägs ha fått den i present av sin mamma, Lady Diana.

Co-axial-patentet tillhörande den brittiske urmakaren George Daniels, köptes av Omega 1993. Caliber 2500D är den senaste utvecklingen och fungerar som ett ”basverk” i Omegas nuvarande palett av mekaniska klockor. Att grundkonstruktionen härstammar från ett verk från den kända, schweiziska urverkstillverkaren ETA har nog stött bort en och annan klock-snobb, men faktum är att företaget bygger riktigt exakta och hållbara verk, något som i allra högsta grad gäller också för just 2892-A2.

Omega föregående verk, caliber 1120, var också en uppdaterad 2892-enhet som innehöll några tekniska förbättringar samt särskilt exakt justering så att det nådde kronometer-status. 1120 var för övrigt snarlikt Rolex berömda basverk caliber 3135, till sin konstruktion såväl som till precision och tillförlitlighet. 2500 adderade alltså en stor teknisk nyhet för ännu bättre funktion och hållbarhet.

Desk Diver

Jag äger tre dykarklockor, det vill säga klockor som ska klara ett vattendjup på minst 200 meter och som är begåvade med en vridbar ring ämnad att hålla koll på hur mycket luft som finns kvar i tuberna. Dykarklockan är idag en väldigt populär sorts armbandsur, men de allra flesta av alla de människor som bär en, dyker inte. Själv har jag visserligen badat med en dykarklocka, men jag dyker inte, har aldrig dykt. Denna typ av dykarklocksbärare kallas för ”desk divers” och jag är i allra högsta grad en sådan!

Så vad ska alla vi desk divers ha en dykarklocka till? Frågan är berättigad men svaret ganska enkelt. En riktig dykarklocka är robust och tålig och klarar lätt vardagens slit-och-släng-slitage. Den tar regn och rusk, duschning, diskning och badning utan att man behöver oroa sig. Dessutom utgör den vridbara ringen en användbar funktion även utanför dykarnas värld – jag har använt den för att ta tid på äggkokningen!

Vidare är mina, liksom många andra dykarur, fenomenalt snygga. De är smycken lika mycket som verktyg. Och slutligen finns ofta en spännande historia kring dykarklockorna som ytterligare utökar habegäret. Min Omega Seamaster är bara ett exempel.

Filip Ericsson

Det här inlägget postades i Klockor. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *