Analys Longines – Min Legend Diver & explosionen av retroklockor

legend diver

För ett tag sedan återkom äntligen min Longines Legend Diver från en serviceresa till Schweiz. Det tog tre månader (!) men vår separation hade ändå något gott med sig – jag är mer fäst vid min vackra retro-dykare än aldrig förr! Att servicen kostade som till en Audi A6 må vara hänt och något man fort glömmer när man väl får snäppa på sitt stålsmycke runt handleden igen.

Jag har haft den i fem år nu och den ser fortfarande nästan ny ut trots dagligt användande. När det började dra ihop sig till ett klockköp för drygt fem år sedan fanns egentligen inte så mycket att välja på, åtminstone inte när kravlistan var uppsatt och när ett maxpris hade bestämts. Slutligen stod det mellan Bell & Ross Heritage 123 och min Legend Diver, båda sportklockor med retroanstrykning och med en elegans och en finish som imponerar, särskilt med tanke på att det motsvarar betydligt dyrare klockor (Oris var också intressant men nådde inte ända fram).

Man kan alltså se det från två håll – antingen att det är helt galet att lägga sådana summor på en ren lyxpryl, eller att dessa klockor faktiskt är oerhört prisvärda och fås för en i sammanhanget relativt blygsam summa!

Longines Legend Diver är en ren replika av märkets berömda dykarklocka från 1960, Longines Compressor Diver. Den var ett resultat av företagets medverkan i ubåts-projektet Trieste som med Longines-instrument ombord slog djuprekord 1953 genom att dyka ner till 3150 meter. Longines ville hylla framgången och utvecklade därför ett armbandsur för professionella dykare. Resultatet blev ett unikum ur flera perspektiv; ”kompressor”-boett, internt placerad dykring och en diameter som vid tiden gick utanpå det mesta med sina 42 mm.

Longines Diver Compressor 1960

Longines Diver Compressor 1960

Kompressor innebär i detta sammanhang den patenterade boettdesignen för att uppnå vattentäthet för dykning, uppfunnen av boett-designern Ervin Piquerez år 1956. Han sålde tekniken till ett flertal klocktillverkare och Longines var en av dem. Kompressor-boetten innehar en unik förslutningskonstruktion som säkrar vattentätheten genom att packningarna utsätts för vattnets tryck och pressas ihop. Den vridbara ringen för att mäta hur mycket luft som är kvar i tuberna var vidare inte placerad utanpå klockan som brukligt, utan under glaset på urtavlan. Den var därmed fri från yttre åverkan som salt, sand och stötar.

Den nyproducerade hyllningen till denna kraftfullt eleganta tidmätare från märkets storhetstid, Longines Legend Diver, visades på den stora klockmässan Baselworld Fair 2007. Okulärt överensstämde den nästan exakt med originalet men hade förstås begåvats med modern teknologi som ett nytt automatiskt urverk, safirglas etc. Den nya versionen har en så kallad super-kompressor boett där ovan beskrivna konstruktion också har kompletterats med en skruvad bakboett.

Boett-diametern är den samma som hos originalet och dess 42 mm ter sig betydligt mer normalt idag än den gjorde för 50 år sedan. Nu mäter ju de flesta sportklockor över 40 mm. Stålet är polerat medan glaset är vackert konvext. Urtavlan är vidare oerhört elegant med svart botten, gräddvita indikatorer och silverfärgade visare. Två kronor som på originalet förstås, en för att vrida upp och ställa klockan och en för att hantera den inbyggda dykringen.

IMG_1025

Min Longines Legend Diver, här nyligen hemkommen från service.

Finishen är fantastisk, och detta särskilt med tanke på prisnivån. Just detta faktum har uppmärksammats vid klocktidningars tester och den renommerade klockbloggen Fratellowatches.com skrev exempelvis i sin konklusion att de fann prisnivån närmast obegripligt låg! En Omega Seamaster Professional kostar till exempel det dubbla, låt vara att den härbärgerar märkets fina Co-Axial-verk med Chronometer-certifikat men för övrigt kan en Legend Diver definitivt mäta sig med den. Kronan på verket är den vackra baksidan med den ingraverade dykaren, något som också fanns på originalklockan, och snyggare kan det inte bli.

IMG_1026

Den vackert ingraverade dykaren överensstämmer med originalklockan från 1960.

Urverket i Legend Diver är Longines’ caliber L633, en modifierad variant av ett ETA-verk (ETA2824-2), den schweiziska urtillverkare som de flesta schweiziska klocktillverkare köper sina verk av (av dem som inte tillverkar sina egna förstås). ETA och Longines ingår för övrigt båda i Swatch-gruppen vilket ger det senare stora möjligheter att specialbeställa verk för just sina modeller.

L633-verket är förstås automatiskt uppdragande, innehåller 25 juveler och har en gångreserv på 38 timmar – inga konstigheter alltså. Det har alltså inte chronometer-status men kan sammanfattas som ett pålitligt och precist urverk som utan tvekan motsvarar klockans pris. Min Longines går efter service i princip helt korrekt och efter en check med Fröken ur tre dagar efter ställning hade den inte dragit sig någonting!

longines-caliber-l633-automatic

Min version har datum-funktion och många anser nog att detta är ett helgerån. Originalet från 60-talet hade ju inget datum och när Legend Diver gjorde entré saknades det också mycket riktigt. 2009 kom dock en datum-version och 2011 försvann icke-datumversionen helt. Jag uppskattar faktiskt denna funktion och tycker inte att den förstör den rena designen nämnvärt.

Armbandet är i svart konstmaterial och är särskilt utvecklat just för Legend Diver, och det är fördelaktigt mjukt och skönt. Jag fick byta ut det efter ungefär fyra år och det kostade 700 kronor, helt ok för ett originalband med denna kvalitet.

IMG_1027

Det jag gillar mest är att en Legend Diver fungerar lika bra under äventyrsresan till Costa Rica som den passar till kostymen på banken eller till bröllopet. Den förenar sportig maskulinitet med gammaldags elegans och är dessutom ypperligt bekväm att bära på handleden. Jag njuter fortfarande till fullo av att sitta och studera den silvriga sekundvisaren som sveper över den sirligt eleganta urtavlan!

Till sist till frågan varför vanligt folk som inte dyker och på sin höjd badar ett par gånger per år ska med en dykarklocka till? Någon har kallat dem för ”desk divers” och jag är i allra högsta grad en sådan! Frågan är berättigad men svaret ganska enkelt. En riktig dykarklocka är robust och tålig och klarar därmed lätt vardagens slit-och-släng-slitage; den tar regn och rusk, duschning och badning utan att man behöver oroa sig. Dessutom utgör den vridbara ringen en användbar funktion även utanför dykarnas värld. Jag har faktiskt använt den för att ta tid när jag kokar ägg!

Longines väg tillbaka leds av retroklockorna

Longines_Factory_1950

Longines-fabriken i schweiziska Saint-Imier där den har legat ända sedan 1832, här ett foto från 1950.

Longines tillhör idag Swatch Groups ”High range” i dess omfattande kluster av klock-märken där exempelvis Omega och Blancpain ligger ett pinnhål upp i ”Prestige and luxury range”. Märket har en oerhört lång och glansfull historia som går tillbaka ända till 1832 med pionjärskap inom dyk- såväl som pilotklockor och ett flertal patent genom historiens gång vars konstruktioner idag används flitigt i de finare tillverkarnas kreationer.

Liksom hos många andra anrika, schweiziska tillverkare finns vidare en stark militär historisk koppling. I modern tid, innan den populära Legend Diver hittade ut på marknaden 2007, förde Longines en relativt tynande tillvaro av ganska karaktärslösa klockor i klassen strax över folkmärken som Tissot eller Certina, med en övervägande del kvartsur på repertoaren.

Därefter har märket åter lyfts till en ny nivå med många nya, karaktärfulla och välgjorda modeller med en allt högre andel högkvalitativa mekaniska klockor. Swatch Group verkar vilja positionera märket ungefär där Omega var innan det flög i väg mot Rolex-trakter. Longines kan därmed anses vara tillbaka till fornstora dagar, åtminstone delvis, och det är retroklockorna som har varit ledstjärnan i det arbetet.

Efter Legend Diver har retroklockorna nämligen formligen sprutat ut från fabriken. För ett antal år sedan släpptes den första Heritage-kollektionen som innehöll ett antal ganska dressiga utföranden inspirerade av främst flyget. De gav dock inte något särskilt utslag på känslobarometern. Men från och med 2012-2013 har man tagit retro-satsningen till nya höjder med ett flertal nya spännande och mycket smakfulla modeller starkt influerade av den rika Longines-historien.

Av de mer dressiga retro-alternativen hör Conquest Heritage som är en hyllning till märkets populära Conquest-serie från 1954 och nära på en exakt kopia av originalet. Longines har till 60-årsjubileet släppt en ny serie av den redan populära retroklockan och gått så långt i sin retro-iver att man har behållit plexiglaset och den med dagens mått mätt ringa storleken på 35 mm diameter! Inuti tickar dock det moderna automatiska L633-verket från Legend Diver med flera.

Longines Conquest Heritage, 2014, här i guld.

Longines Conquest Heritage, 2014, här i guld.

För den som önskar en ytterst elegant, mekanisk dressklocka från en renommerad tillverkare men till ett rimligt pris, torde en Conquest Heritage stå högt upp på listan. Priserna i Sverige börjar nämligen på ringa 8800 kr för stål-versionen. Den begränsade jubileumsversionen torde dock vara slutsåld med 600 tillverkade stålklockor och endast 60 stycken i guld.

En annan legend från Longines historia är Flagship-serien som hade premiär 1957, en sportigare modell än Heritage och på den tiden något av en konkurrent till Omega Seamaster. Hyllnings-klockan Flagship Heritage liknar ovan nämda Conquest men har en mer ”normal” diameter på 38,5 mm samt ett modernt safirglas. Flagship Heritage är därmed sin historia trogen och utgör fortfarande ett något mer robust, läs sportigt, alternativ bland märkets mer eleganta armbandsur!

flagship heritage

Longines Flagship Heritage

Longines går ännu längre tillbaka i tiden för inspiration till nya Heritage Military 1938 Collection som visades 2013, en serie av tre varianter inspirerad av 1930-talets militärklockor. Enkel, stilren design och mycket god läsbarhet präglar Heritage 1938, något som gäller för alla tre utförandena – den enklaste ”3-hand”-versionen, GMT samt kronograf, alla i stål och med syntetbandet från Legend Diver. Det enkla, robusta utförandet kompletteras fint av ett elementärt, pålitligt ETA-verk. Priset för den billigaste versionen av denna ”Beater” för vardagsslit ligger på runt 11 000 kronor.

Longines 1938 Military

Longines Heritage Military 1938, här i sitt enklaste utförande med sekundvisare och datum. GMT- och kronograf-versioner saluförs också.

Ytterligare en 30-talskopia är helt nya Heritage 1935, en ren hyllning till det armbandsur som utvecklades för det tjeckiska flygvapnet på 30-talet. Den nya versionen är som alltid när det gäller Longines retroklockor extremt lik originalet, vad gäller den kantiga boettdesignen såväl som urtavla och visare. Originalet hade en för tiden väl tilltagen diameter på 41 mm medan nyversionen bara är marginellt större med 42 mm. I originalet satt förstås ett riktigt Longines-verk (som i alla äldre Longines-klockor) medan Heritage 1935 har ett standardverk från ETA. Priset ligger på runt 15.000 kronor vilket bör anses som rimligt med tanke på den fina finishen och att det handlar om en begränsad upplaga, även om den huserar ett relativt enkelt, massproducerat urverk.

Longines 1935 OriginalLongines Heritage 1935

Ovan: Till vänster originalet av det tjeckiska flygvapnets instrumentklocka från Longines, och till höger den nya hyllningsklockan – slående lika!

En av de mer intressanta nya retroklockorna från Longines 2014 är Avigation GMT som inspirerats av en pilotklocka som levererades till den brittiska militären 1949. Precis som äkta pilotklockor innehåller den intressant nog ett skydd mot magnetfält genom ett mjukt järnhölje runt urverket (L704, modifierat ETA). Med den eleganta, tidlösa boettformen, magnet-skyddet och praktiska GMT-funktionen utgör Avigation onekligen en perfekt reseklocka. Den skulle därmed utgöra ett utmärkt komplement till min älskade Legend Diver!

Longines-Avigation gmt

Longines Avigation GMT, inspirerad av en pilotklocka utvecklad för det brittiska flygvapnet vid slutet av 1940-talet.

Heritage Diver är ännu en stor retro-nyhet 2014, en ren dykarklocka som har fått sin inspiration från 70-talets dykarur. Den finns i en enkel ”3-hand”-version med datum samt en kronograf. Boetten är på rejäla 43 mm och verket är det samma som i Legend Diver, Longines modifierade ETA-enhet L633. Priset är likvärdigt med Legend Diver och det är således en smaksak vilken man väljer. Personligen föredrar jag den sirliga 60-talskänslan före den funkisbetonade 70-talsstilen. Vill man ha kronograffunktion till sin dykarklocka är det dock uteslutande Heritage Diver som gäller.

Longines Heritage Diver, ny för 2014. Här i kronografutförande.

Longines Heritage Diver, ny för 2014. Här i kronografutförande.

Det stannar dock inte där; märket saluför ett flertal ytterligare retroklockor med stark inspiration från historien. Priserna i Sverige varierar stort – från under 10 000 kronor till över 100 000. Surfa in på Longines hemsida och studera!

Filip Ericsson

OBS: Nästa artikel fortsätter genomgången av den lavinartade retrotrenden i klockindustrin.

Min Legend Diver tillsammans med min dressklocka, en vintage Omega Genève med handuppdraget verk.

Min Legend Diver tillsammans med min dressklocka, en vintage Omega Genève med handuppdraget verk.

Det här inlägget postades i Klockor. Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till Analys Longines – Min Legend Diver & explosionen av retroklockor

 1. fredrik skriver:

  vad anser du om kampen mellan oris och longines? vilket är det bästa märket ?
  känslan jag har är att Longines känns mer kvalitativt, deras urverk är ju i alfafall vackrare, i de modeller med glasbaksida men jag antar att de flesta urverken i Longines sortimentet ser mer eller mindre likadana ut, Longines har väl högre ranking när det kommer till att vara ett lyxmärke.
  vad är din syn på det hela?

 2. Lasseman skriver:

  Trevlig analys av klockan, och du väckte mitt intresse.
  Man kanske skall slå till på en beg Legend Diver, verkar ju vara en trevlig klocka och ”kompressor” boetten är ju tokläcker.

  Kör du tvåtaktaren något, och är du medlem i SSK?

 3. JW skriver:

  ”Glaset” på Flagship är hesalit. Mer plast än glas. Stor skillnad på hårdhet jämfört med safirglas. Repas lättare men är trevligare på den här typen av ur. Modernt är det inte heller. Hesalit har använts av urmakare långt före 1975 😉

 4. Fredrik skriver:

  Grymt snygg klocka, vad kostade servicen?

  • admin skriver:

   Hej Fredrik! Den gick på 3300:- och i efterhand så har jag förstått att det kanske inte var så dyrt. Men ändå, den summan gäller ju för bilar och omfattar mer än 20 % av klockans nypris. Så gratis är det inte att underhålla våra älskade klockor.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *